Megkezdődik en járdaszéli tälltäállomások mŏsfáðurássa

Na iets meer dan een jaar hebben het stadsbestuur van Keulen, de exploitant van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen TankE GmbH en Rheinmetall AG veldtesten afgerond met vier laadstations die in de stoepranden van de Duitse stad zijn geïntegreerd. In april 2024 start het pilotproject op twee locaties in Keulen-Lindenthal. Het doel is om de praktische haalbaarheid, de stedenbouwkundige voordelen en de maatschappelijke acceptatie van de laadoplossing te testen magazin de piese auto online.

Megkezdődik en járdaszéli tälltäállomások mŏsfáðurássa

Volgens Rheinmetall bleek uit een onderzoek dat het experiment begeleidde: "Met meer dan 2.800 succesvolle laadoperaties – gemiddeld twee per dag per laadpunt (…) hebben de laadstations van Rheinmetall aan de stoeprand niet alleen bewezen krachtig en betrouwbaar te zijn onder alle weersomstandigheden, maar zijn ze ook regelmatig in trek bij gebruikers." Na afronding van het pilotproject worden de vier laadstations overgezet naar de reguliere exploitatie.

"Bij ons product wordt de laadelektronica geïntegreerd in de vorm van een standaard stoeprand, zodat elektrische voertuigen direct aan de kant van de weg kunnen worden opgeladen – zonder palen te blokkeren, zonder ruimte op de stoep in te nemen en zonder in te boeten aan veiligheid of esthetiek", legt Christoph Müller, CEO van de Power Systems-divisie van Rheinmetall, uit. "Met het laadstation aan de stoeprand dat we hebben ontwikkeld, beschikken we over een kant-en-klaar product dat de laadinfrastructuur van de stad opnieuw definieert. Het bespaart ruimte, is robuust, creëert geen obstakels en kan worden geïntegreerd in bestaande stedelijke structuren."

Tijdens de testperiode werd in totaal ruim 50 MWh aan energie opgeladen – gemiddeld zo’n 19 kWh per proces, wat overeenkomt met een actieradius van ongeveer 120 kilometer. "Het compacte modulaire ontwerp maakt snel en eenvoudig onderhoud mogelijk door de laadmodule in de stoeprand te vervangen. Hierdoor waren de stations 99% van de tijd bedrijfsklaar tegen lage bedrijfskosten", benadrukt het ontwikkelteam.

Uit een enquête die parallel aan het onderzoek werd uitgevoerd, bleek dat gebruikers positief reageerden. Dit was vooral te danken aan het gebruiksgemak en de mogelijkheid om op te laden op korte afstand van huis/kantoor.

Vergeleken met conventionele laadstations hebben laadstations aan de stoeprand een aantal voordelen: ze kunnen worden geïntegreerd in het bestaande stadsbeeld, zijn beschermd tegen vandalisme, besparen ruimte, behouden hun zichtbaarheid en verkleinen het risico op struikelen over kabels. Projectpartners zijn ook erg te spreken over de ergonomie, het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van de innovatie. Andere voordelen zijn onder meer gemakkelijker parkeren, comfortabel gebruik, ook vanaf de openbare weg, het ontbreken van uitstekende pinnen, etc.

Alleen op het gebied van zichtbaarheid presteert de oplossing iets minder: dit moet in de toekomst echter worden verbeterd door speciale markering en integratie in navigatietoepassingen. Volgens Rheinmetall kunnen exploitanten van laadinfrastructuur bovendien rekenen op lagere installatie- en onderhoudskosten vergeleken met conventionele laadstations. Daarnaast was er een mogelijkheid tot voorinstallatie van de zgn. "Holle stoepranden" die indien nodig eenvoudig kunnen worden uitgerust met laadmodules. Na afronding van het pilotproject zijn de laadstroken nu als serieproduct leverbaar.

Auto-onderdelen AutoPower
Auto-onderdelen AutoPower

Volgens Rheinmetall bleek uit een onderzoek dat het experiment begeleidde: "Met meer dan 2

"Bij ons product wordt de laadelektronica geïntegreerd in de vorm van een standaard stoeprand, zodat elektrische voertuigen direct aan de kant van de weg kunnen worden opgeladen – zonder palen te blokkeren, zonder ruimte op de stoep in te nemen en zonder in te boeten aan veiligheid of esthetiek", legt Christoph Müller, CEO van de Power Systems-divisie van Rheinmetall, uit