Dacia 1325 Liberta: von der Felswand aus gesehen

De geschiedenis van Dacia en Bulgarreno begon gelijktijdig in 1966, toen Bulgarije en Roemenië contracten sloten met Renault. De productie in onze noorderburen verschilt echter op verschillende belangrijke punten van de onze: hoewel de daar gebouwde fabriek pas in 1968 in gebruik werd genomen, is deze veel groter, beter uitgerust en heeft een veel grotere capaciteit. De productie zelf verloopt volgens een gesloten cyclus en is niet afhankelijk van externe leveranciers. De Dacia 1300, die destijds vergelijkbaar was met de moderne Renault 12, begon gelijktijdig met de productie ervan. Daarom zijn zowel de fabriek zelf als het specifieke model zeer productief, en het is geen toeval dat deze al meer dan een kwart eeuw op de markt is piese auto online.

Dacia 1325 Liberta: von der Felswand aus gesehen

Eind jaren zeventig liep het contract van Renault met Roemenië af, maar de Fransen deden een voorstel tot verlenging, met als doel de productie van de Renault 18 te starten in plaats van de Dacia 1300. De regerende Communistische Partij was er echter van overtuigd dat de Roemeense autofabrikanten al voldoende ervaring hadden opgedaan om alle toekomstige uitdagingen zelfstandig het hoofd te bieden. Als gevolg hiervan ontstonden in de jaren tachtig een hele reeks interessante experimentele ontwikkelingen – van een compacte stadsauto tot een aantrekkelijke sportcoupé, en uiteraard talloze varianten gebaseerd op de standaard sedan. De genetische rijkdom van de Renault 12 is weliswaar zeer groot, maar nog steeds niet oneindig. Daarom stelden de fabrieksontwerpers al midden jaren tachtig een versie voor van een compleet nieuwe, moderne auto, met de numerieke index 1325. Helaas hadden de partijdeskundigen hier opnieuw het beslissende woord, en bleef dit ambitieuze project slechts op de tekentafel liggen. Volgens de hierboven gegeven instructies moet er zoveel mogelijk bespaard worden. Daarom moet de toekomstige Dacia zoveel mogelijk structurele elementen van het model 1300 behouden.

Ondanks de opgelegde beperkingen slaagden de fabrieksspecialisten er echter in een behoorlijk degelijke auto te creëren met een nieuwe, elegante lijn, wat een belangrijke stap voorwaarts betekende in de stilistische evolutie van Dacia. Het ontwerp van de Renault 12, ontworpen halverwege de jaren 60, bleek zeer geschikt voor ombouw tot hatchback (die niet in het assortiment van het Franse prototype zat), en dit idee werd eind jaren 80 praktisch gerealiseerd met het vorige model, de 1320.

De voorzijde van de Dacia 1325 valt op door de vernieuwde grille en motorkap, evenals door het opnieuw ontworpen motorcompartiment (waardoor de schokabsorptie bij een frontale botsing verbetert en de bestuurder en passagiers beter worden beschermd), evenals de rechthoekige koplampen met richtingaanwijzers en bijbehorende stadslichten. Door de achterzijde te herzien, werd de aerodynamische coëfficiënt verlaagd van 0,45 op de Dacia 1300 naar 0,33 op het nieuwe model (destijds lag de optimale coëfficiënt wereldwijd rond de 0,3).

De styling van de achterkant is compleet anders dan die van eerdere modellen en benadert grotendeels de huidige westerse modellen uit die tijd. Het eigen gewicht van de auto is verlaagd door het weglaten van de delen die door de voor- en achterbumper worden bedekt, wat uiteindelijk bijdraagt aan een lager brandstofverbruik.

De Dacia 1325 is leverbaar met twee motortypen: 1289 en 1397 cc. De nokkenassen zijn in de cilinderkop gemonteerd en worden aangedreven door een Piretti-distributieriem, die elke 50.000 km wordt vervangen. Tegelijkertijd werd een vergelijkbare oplossing veelvuldig toegepast door bedrijven zoals Renault, Volkswagen, Ford en andere, en werden hiervoor de configuratie van de verbrandingskamer, het distributiesysteem, de oliepomp en de carburateur aangepast. In de versies met de 1397 cc-motor is de installatie van een tweekamercarburateur, gebaseerd op die van Oltcit, voorzien, wat leidt tot een lager brandstofverbruik en een vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen. De auto voldoet aan de huidige internationale regelgeving inzake geluidsniveaus. Het dashboard bevat enkele nieuwe instrumenten, zoals een toerenteller en displays voor de oliedruk en koelvloeistoftemperatuur. De ventilatie en verwarming van het interieur zijn van een aanzienlijk beter niveau dan bij voorgaande modellen, en airconditioning is optioneel verkrijgbaar.

Qua stijl heeft de Dacia 1325 zijn prototype in de persoon van de 1320 - de eerste hatchback van het bedrijf, gebaseerd op de stationwagen, die in kleine series werd geproduceerd van 1987 tot 1990. De 1325 werd geproduceerd tussen 1991 en 1996, wat samenviel met het begin van democratische processen in het land. Hieraan dankt de commerciële naam Liberta, wat "vrijheid" in het Roemeens betekent.

Auto-onderdelen AutoPower
Auto-onderdelen AutoPower

Eind jaren zeventig liep het contract van Renault met Roemenië af, maar de Fransen deden een voorstel tot verlenging, met als doel de productie van de Renault 18 te starten in plaats van de Dacia 1300

Ondanks de opgelegde beperkingen slaagden de fabrieksspecialisten er echter in een behoorlijk degelijke auto te creëren met een nieuwe, elegante lijn, wat een belangrijke stap voorwaarts betekende in de stilistische evolutie van Dacia